Zabranjeno javno sušenje veša

susenje vesa
Gradonačelnik jednog sela na jugu Francuske, kome je dojadio prljavi izgled njenih ulica, dekretom je zabranio prostiranje veša na javnom prostoru.

U izjavi za list „Midi libr“, on je objasnio da je njegovo selo Rejan „jako lepo, ali zapušteno“ i da želi da ga dovede u red, počevši od uklanjanja veša iz vidnog polja.

Njegova namera, međutim, nije naišla na opšte odobravanje meštana. Jedan od njih je čak podneo žalbu Administrativnom sudu u Marseju, tražeći poništenje dekreta. On je optužio gradonačelnika da želi da uvede strahovladu i da Rejan pretvori u „selo za Parižane“.

Stvar je ubrzo eskalirala u otvoreni rat kada je ovaj meštanin, slikar po profesiji, došao na ideju da nasred sela okači gaće od 2,5 metra. Gradonačelnik ih je besno strgao sa žice i podneo tužbu, navodeći da sa administrativnim dekretom niko ne sme zbijati šale.

Slikar je odgovorio novom tužbum u kojoj se ističe da prostiranje veša ne predstavlja nikakvu pretnju za javnu bezbednost i da ne može biti osnov za donošenje bilo kakve zabrane. Kao i gradonačelnik, i on tvrdi da ga podržava većina meštana. Da bi opustio atmosferu do donošenja sudske presude, predložio je da se u selu organizuje proslava „sankilota“ (obezgaćenih).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *