Tuš kabine – zadovoljstvo opuštanja

Gledajući ranije holivudske filmove mogli ste primetiti da lepotice uživaju u kadama punim pene i to deluje baš onako primamljivo. Ali u novijim filmovima glumci obično više ne leže u kadama, već uživaju stojeći pod mlazom tople vode. Promena na filmu zapravo prati ritam svakodnevnog života.

Uz brzi tempo kakav danas živimo ide i kraće zadržavanje u kupatilu, naročito ujutru kada treba na vreme stići na posao kroz gradsku gužvu. Zato umesto velike kade, u kupatilu je češće tuš kabina. 

Naravno da lepe navike ostaju i kade su još uvek tu, sa još više mogućnosti za uživanje, ali tuš kabine definitivno preovlađuju. Praktične su, zauzimaju manje prostora, a u njima se takođe uživa. Blagotovorno dejstvo tople vode odnosi umor i neraspoloženje, a vi ste još budniji i spremniji za nove 

Vrste tuš kabina

Prilikom izbora tuš kabine dobro je da obratite pažnju na sve elemente po kojima se one razlikuju jer od toga zavisi i cena. Glavne karakteristike su sledeće:

  • veličina, 
  • oblik,
  • materijal od koga su izrađene,
  • način postavljanja,
  • zatvaranje vrata.

Veličina

Kod veličine tuš kabine imajte u vidu da veće daju više komoditeta, ali to svakako zavisi od prostora u vašem kupatilu koji možete da odvojite za nju. Veličina utiče i na cenu. Bitna je visina paravana da voda ne bi prelazila preko njega, a to najviše zavisi od visine osoba koje će koristiti tuš kabinu.  

Oblik

Oblik tuš kabine može biti kvadratni, pravougaoni i polukružni. Najveće su pravougaone i dobar su izbor za veća kupatila. A za manja najviše odgovaraju polukružne. 

Materijal

Materijal za izradu je staklo ili pleksiglas (plastika). Najbolje je izabrati kaljeno staklo koje se obrađuje pod visokim temperaturama i jače je i samim tim sigurnije. Zavisno od obrade može biti providno, mat ili tonirano. Minimalna debljina je 4 mm, a najveća ide obično do 8 mm. 

Staklo se obično premazuje specijalnim materijalom sa koga lakše klizi voda i tako se smanjuje stvaranje kamenca

Ako kupujete tuš kabinu izrađenu od pleksiglasa imaćete nižu cenu i lakši transport. Pleksiglas je čvrst i otporan termoplastični materijal, dosta se koristi. Izbor ostaje na vama. 

Sa stanovišta dekoracije, s obzirom da obe vrste idu u metalni, aluminijumski okvir, oni mogu biti u raznim bojama pa će vaš ukus odlučiti o izboru.  

Način postavljanja

Tuš kabine se postavljaju direktno na pločice ili na tuš kade. Odvod vode je podjednako bitan kako je rešen, a što se tiče dubine kade, one mogu biti pliće ili dublje. Povedite računa o tome jer u starijem dobu nije svejedno kolika je visina kade. 

Vrata

Vrata mogu biti klizna ili sa pivot otvaranjem, jednokrilna ili dvokrilna. Klizna vrata otvaraju se u stranu i imaju jedan ili više delova koji se pomeraju. Pivot otvaranje je kao kod običnih kućnih vrata, sa otvaranjem prema vani ili prema unutra, koje je ređe. Kačenje je dobro rešeno u smislu zaptivanja da voda ne prolazi, a može biti na šarkama ili na točkićima zavisno od vrste vrata. 

Imajući sve ovo u vidu onda su tuš kabine odličan izbor, jer su funkcionalne i prijatne, dizajnirane moderno i elegantno, praktične su i ukrašavaju vaše kupatilo.