Trotineti za decu su aktuelni i tokom jeseni

Sve dok je lepo vreme bez puno bara i blata, deca mogu da koriste trotinete. Njima ne smeta ni debeo duks, niti jakna da voze svoj omiljeni trotinet i trkaju se sa drugarima u obližnjem parkiću. I zaista je tako, malo hladnije i oblačno vreme ne bi trebalo da spreči roditelje i decu da vreme provode na otvorenom bez obzira da li se odlučili za trotinet ili neki drugi sportski rekvizit.

Trotineti deci nikad ne dosade

Nemojte se iznenaditi kada uvidite da mališanima trotineti gotovo nikada ne dosade. Sigurno je puno razloga za to, a najvažniji svakako taj što su izuzetno lagani za rukovanje i kad se jednom, a to je obično jako brzo, savlada tehnika, ostalo je rutina. Njima ni spuštanje niz brdašce ne predstavlja opterećenje i zapravo uživaju u tom adrenalinu koji im trotinet pruža. Dečaci su pogotovo spremni na različite akcije, ali ni devojčice ne zaostaju. Trotinet nije opasno prevozno sredstvo, ne može da razvije veliku brzinu te roditelji mogu da budu spokojni dok posmatraju svoje mališane. Idealno je da, pored igranja ispred zgrade trotinet voze i na obeleženim biciklističkim stazama, pogotovo ako su udaljene od saobraćaja.

Trotineti za decu, modeli sa sedištem

Čim mališan stabilno prohoda može da počne da koristi trotinet sa sedištem. Takav model ima stabilnost i vremenom se, kako dete raste, sedalni deo skida tako da ostaje klasičan trotinet koji mogu da voze do navršene pete godine. Modeli sa sedištem mogu da budu dobar izbor poklona za prvi rođendan. Tada funkcionišu poput balans bicikle jer se dete odgurava dok sedi i vežba koordincaiju i motoriku. Angažovane su mu i noge i ruke te jača celu muskulaturu.
Kada se skine sedište, mališan je već iskusan vozač i nastavlja uspešno da vozi klasičan trotinet za decu.

Klasičan trotinet deca mogu dugo da koriste

Klasičan trotinet u zavisnosti od proizvođača deklarisan je na težinu do 50kg. Ima dva prednja i dva mala spojena zadnja točka. Pre će mališani poželeti model sa dva točka, jedan napred, jedan pozadi nego što će prerasti ovaj klasičan model. Jednostavno, deca koja su vešta i dugo voze trotinet lako prelaze na “ozbiljnije modele”. Ti trotineti imaju više nivoa podešavanja i činjenica je da ih deca već od pete godine uspešno voze. Mališan će sam osetiti kada je spreman, te nema potrebe tu odluku forsirati.

Globber trotineti 4 u 1 raste zajedno sa vašim detetom

Globber trotinet za decu u početku je hodalica, zatim guralica, a vremenom postaje i trotinet. Životni vek je izuzetno veliki pa može biti dobra investicija još na krštenju deteta. Prati razvoj mališana i njegove faze rasta tako da mu postaje i omiljeni drugar u parkiću. Kao guralica i hodalica deklarisan je do 20kg težine da bi kao trotinet to već bila težina od 50kg. U početku roditelji guraju dete uz pomoć ručice koja se vremenom skida. Iznenađenja nema kada je u pitanju sigurnost vožnje. Ujedno, deci je zabava zagarantovana.

Poslednjih godina na tržištu su prisutni i električni trotineti, no oni svakako nisu namenjeni deci iako ćete baš decu često videti da ih voze. Deca treba da budu fizički aktivna, ali ne bi trebalo da krenu da voze takve trotinete bez nadzora odraslih, koliko god da su vešta jer oni već mogu da razviju veću brzinu i tako ne budu bezbedni za vožnju. Električni trotineti su namenjeni, pre svih, odraslima kako bi lakše prolazi kroz gradske gužve i završavali svoje obaveze ne gubeći vreme. Deca treba da se razvijaju te je fizički napor ono na šta odrasli treba da insistiraju. Vozeći trotinet mališani neće ni primetiti koliko su dobili na snazi, a uz povremeno malo napora samo će fizički biti jači i spretniji, što je neophodno za njihov razvoj.