Sve što treba da znate o sigurnosnim bravama

U Srbiji sigurnost doma još uvek nije na prvom mestu. Veliki broj sigurnosnih vrata nije pravilno instaliran, ljudi nisu dovoljno edukovani o problemu i generalno, ne vidi se poboljšanje u obezbeđivanju domova. Uprkos tome, svetski trend je sve veća i sve češća zaštita kuće. To se ostvaruje uz pomoć sigurnosnih vrata, garažnih vrata i sigurnosnih kamera. Ipak, ono što je ključno kod skoro svih ovih elemenata jeste posedovanje sigurnosne brave.

Bezbednost

U ovim nesigurnim vremenima, ona je neprocenjiva i neophodna. Međutim, taj trend nije još uvek zaživeo kod nas. No, pred sigurnosnim vratima i sigurnosnim bravama je svetla budućnost. Njihovim instaliranjem se vaš dom osigurava i time obezbeđujete sebe i svoje voljene. To je nešto što zapravo nema cenu, iako sigurnosne brave imaju. Ona je sve pristupačnija pa se nemojte čuditi ukoliko vaše komšije sve češće budu instalirale sigurnosne brave i sigurnosna vrata da bi osigurale svoje kuće.

Izrada brave

Čelični lim je glavni sastojak svake pristojne sigurnosne brave. Samo ime vam govori o sigurnosti koju ove vrste brava pružaju. Nakon instalacije praktično je nemoguće probiti se kroz sigurnosna vrata koja sadrže kvalitetnu bravu i stoga je ovo najkvalitetniji vid zaštite svakog doma. Glavne stvari od kojih zavisi zaštita doma, odnosno sigurnosnih vrata su svakako kvalitet, kako kvake, tako i brave.

Vrste

Sve sigurnosne brave su po svojoj prirodi jako čvrste i zapravo neuništive. Ipak, njihov kvalitet ume da varira od kvaliteta delova od kojih su napravljene i od njihovog tipa, odnosno vrste. Razlikujemo nekoliko vrsta sigurnosnih brava. Pre svega, tu su brave sa jednim zaključavanjem. Osim njih imamo i brave sa više tačaka zaključavanja. Prostom logikom da se zaključiti da su brave sa više tačaka zaključavanja dosta sigurnije. Treba ipak istaći da su brave sa jednim zaključavanjem takođe jako sigurne ali su one sa više tačaka zaključavanja bezbednije i mnogo teže za provaliti. Glavna prednost ovih vrata je to što se bolje uklapaju u štok samih vrata. Izuzetno bitno je dobro upariti sigurnosnu bravu sa sigurnosnim vratima kako bi se obezbedio pravi balans i na taj način definitivno osigurao vaš dom. Poželjno je da vrata budu dovoljno stabilna da bi se na njih mogla postaviti adekvatna sigurnosna brava. Stoga je dobro da ta vrata budu deblja sigurnosna vrata ali nije to neophodno. Brave se mogu staviti i na obična vrata i mogu raditi kvalitetno i na tom polju.

Sistemi

Najčešći i najstabilniji sistemi su italijanski i nemački. Italijanski se koristi za poboljšanje sigurnosti postojećih vrata, bilo da su ona napravljena od aluminijuma, drveta ili lima. U ovom stilu, u ovom sistemu vrata na kraju mogu imati i do devet tačaka zaključavanja. Italijanski system nosi to ime jer se mahom proizvodi u Italiji i smatra se da je tu i nastao. Kada je nemački stil u pitanju, odnosno ta vrsta sistema, tu se podrazumeva samo jedna poprečna sprega, odnosno brava. Naravno, mogu se dodati dodatne sprege, radi veće sigurnosti. Postoji i specijalan vid brava pod nazivom – biometrijske brave. Ove brave potpuno iz upotrebe izbacuju ključ, odnosno metalni ključ jer se za njihovo otvaranje koriste otisci prstiju. U svakom slučaju, izbor sigurnosnih brava je veliki, ali izbor je samo na vama.