Stoka cenjenija od žene

Iako su u Kirgistanu kidnapovanje žene i krađa stoke ilegalne radnje, zakonom propisane kazne pokazuju da se otmica žena smatra manje ozbiljnim zločinom.

Tako za krađu stoke krivični zakon Kirgistana predviđa kaznu do 11 godina zatvora, dok je za krađu žene predviđeno najviše do tri godine.

U praksi, krađa stoke će se sigurno kazniti a otmica žena se u većini slučajeva ne prijavljuje, a ako se neko usudi da je prijavi, dešava se da policija neće da prihvati prijavu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u prvih osam meseci tekuće godine, krivični postupak pokrenut je u 10 slučajeva otmice žena i 666 slučajeva krađe stoke.

Otmica žena i prisiljavanje na brak u Kirgistanu je redovna pojava. Kidnapuju se veoma mlade žene, često od 14 do 16 godina starosti. Prema procenama aktivista za ljudska prava oko 75 odsto žena u nekim ruralnim oblastima Kirgistana bude oteto i prisiljeno na brak.

Freedom House je u avgustu 2011. sproveo, u dve oblasti Kirgistana, istraživanje o otmici žena i prisiljavanju na brak, "otmici mlade" . Prema istraživanju, oko 35 odsto muškaraca nije znalo da je otmica zločin, oko 67 žena je bilo oteto, a oko 88 žena i muškaraca (rodbina i prijatelji) bar jednom je učestvovalo u otmici.

Kada je u junu ove godine potpredsednica Uzbekistana, Asiya Sasykbaeva, predložila da se za otmicu mlade kazna zatvora poveća na 5 do 10 godine bila je ismejana u parlamentu.

Iako je Kirgistan potpisnik UN Konvencije o pristanku na brak, Konvencije o braku i minimalnoj starosnoj granici za brak i registraciju brakova, kao i Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama, većina poslanika u parlamentu Kirgistana, od kojih su 78 odsto muškarci, smatra da zakone ne treba menjati jer je "otmica mlade" deo tradicije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *