Skrivena značenja tetovaža!

tatto
Šta znače tetovaža suze ispod oka? Zašto mornari tetoviraju sidro na ruku? Šta znači grčko slovo “lambda“ i zašto ga danas mnogi tetoviraju? Ponekad nismo svesni tetovaža koje biramo…

Popaj je imao po jedno sidro na svakoj ruci. Winston Churchill imao je sidro na desnom bicepsu.

Premda je danas svakome jasno kako tetovažu sidra uglavnom imaju mornari, sigurni smo da ne znaju koliko su te i druge tetovaže bile bitne moreplovcima pre nekoliko stotina godina. Naime, osim sidra koji je simbol ljubavi prema moru, svaka tetovaža na telu mornara bila je neka vrsta dokumenta po kojem ga se može identifikovati.

Svaki mornar u 17. veku dao je svom kapetanu detaljan popis i opis svih svojih tetovaža da bi ga, u slučaju brodoloma ili neke druge nesreće, mogli identifikovati. Mornarice širom sveta još popisuju tetovaže svojih članova zbog istog razloga.

Celi niz tetovaža nastao je iza zatvorskih zidova. Jedna od najpopularnijih tetovaža iz tog miljea je suza ispod oka.

Do 1990. suza je uglavnom značila da je zatvorenik nekome oduzeo život. No zadnjih godina značenje se promenilo u žal za nekim ko je umro dok je vlasnik tetovaže bio iza rešetaka.

Ova popularna tetovaža nije ostala rezervisana za zatvorenike, već je postala popularna i u široj javnosti, kao i među celebrityjima. Pevačica Amy Winehouse i reper Lil’Wayne je imaju, prenosi hrvatski Tportal.

Još 1998. ljubitelji računarske igre Half-Life počeli su tetovirati grčko slovo lambdu jer je logo serijala mala lambda. U igri to slovo predstavlja otpor i pobunu.

No u široj zajednici ljubitelja tetovaža lambda ima drugo značenje – „gej sam i ponosim se time“. To značenje vuče korene još od sedamdesetih, kada je pokret za prava homoseksualaca usvojio to grčko slovo kao jedan od svojih simbola.

Engleski kralj Edward VII. započeo je 1862. plemićko ludilo za tetovažama. Za vreme svoje posete Svetoj Zemlji tadašnji princ Walesa je istetovirao Jerusalemski krst na ruci. Njegov sin, budući kralj George V. tetovirao je zmaja za vreme poseta Japanu.

Po povratku iz Japana, George je stao u istom salonu gde je njegov otac dobio svoju tetovažu pa je zatražio da je i njemu tetoviraju. Nije dugo prošlo pre no što su se i drugi prinčevi širom Evrope počeli na zabavama pojavljivati s nešto tinte na telu.

Veliki ruski vojvoda Aleksej, danski princ Waldemar i njegova sestra, švedski kralj Oscar II. te grčka kraljica Olga, svi su imali tetovaže.

Mali savet za kraj. Ako nameravate da tetovirate kineske znakove ili hijeroglife, potrudite se da saznate šta stvarno znače.

Nemojte završiti kao košarkaš Boston Celticsa Marquis Daniels koji je mislio da je tetovirao svoje inicijale na ruku, a zapravo je dobio tetovažu koja znači „zdrava žena krov“. Ili Britney Spears koja je želela kinesku reč za „misteriozna“, a dobila je tetovažu koja zapravo znači „čudna“.

Danas je na internetu lako naći nekog ko poznaje oba jezika, pa možete bez srama zamoliti da vam prevede koju reč s obzirom na to da će vam tetovaža ostati zauvek.

No zašto uopšte tolike tetovaže znače nešto drugo od onoga što ljudi očekuju? Najjednostavnije objašnjenje je ono da umetnici koji rade tetovaže ne proveravaju značenja raznih znakova nego se oslanjaju na znanje onih koji su im dali predlog po kojem rade.

Naravno, i među ljudima koji rade s iglom i bojom postoje umetnici poput Lylea Tuttlea koji odbijaju da tetoviraju nešto za šta nisu sigurni što znači, prenosi hrvatsi Tportal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *