Silikoni u grudima – operacija i oporavak

Žene koje razmišljaju o korekciji grudi, pre same operacije, dobro treba da se informišu o tome šta dobijaju ovom intervencijom i kako da se pripreme za taj odlučujući korak. Naravno, proces pripreme za operaciju prati tim lekara odredjene klinike, sve do trenutka uvodjenja u hiruršku salu, kada se pacijent prepušta anesteziologu i hirurgu koji sa timom vodi ugradnju silikona u grudi. 

Kako izgleda operativni tok?

Operacija počinje tako što anesteziolog uvodi, prethodno pripremljenu pacijentkinju, u atotalnu anesteziju. Tokom konsultacija pre operacije, hirurg se sa pacijentinjom dogovara o rezu i ugradnji implatanta i tok operacije sada zavisi od tog dogovora. Da bi nesmetano obavio ugradnju, hirurg mora da napravi rez  dužine 4-5 cm, kako bi se smestili silikoni u grudima.  Rez može da se smesti ispod pazuha, u prevoju dojke ili kružno oko bradavice.

Nakon pregleda, u zavisnosti od slučaja do slučaja, hirurg daje predlog gde je najbolje odraditi rez. Rezultati kažu da se najbolje pokazao rez u prevoju dojke. Nekada su hirurzi rez kreirali skalperom, a danas savremene tehnike omogućavaju da se izvodi laserom. Mnogi estetski hirurzi već dugi niz godina rade operacije laserom i kažu da su one budućnost u neinvazivnoj plastičnoj hirurgiji. Cilj svakog hirurga je da ispuni želje pacijentkinje koliko je to moguće sa medicinskog aspekta. Ugradnja silikona u grudi traje od sat do sat i po vremena, a pacijentkinja ostaje na kliničkom zbrinjavanju još dan ili dva. U vrlo retkim slučajevima se ova intervencija radi ambulantno. 

Oporavak nakon ugradnje silikona u grudi

Od trenutka kada se završi operacija i sve vreme oporavka pacijentkinja treba da nosi specijalni elastični grudnjak. Nakon tri dana se radi prva kontrola i prvo previjanje, ukoliko oporavak teče po planu, lekar će verovatno reći da pacijentkinja može da obavlja lakše poslove. Naredne kontrole se zakazuju u dogovoru sa hirurgom, konce obično skida nakon 14 dana.

U prvim danima pacijentkinja može da primeti otok i blagu napetost u grudima, neke će možda privremeno izgubiti osetljivost bradavica, medjutim, svi simptomi nestaju tokom dve nedelje. Ožiljci ostaju kao vidljiv trag operacije, ali će i oni vremenom izbledeti, važno je da se  ne izlažu suncu, medjutim, to ne znači da ne treba da se sunčaju, već samo da se prekriju flasterom ili zaštitnom kremom sa visokim faktorom zaštite.  Posle operacije pacijentkinje ne treba da nose grudnjake sa žicama. 

Moguće komplikacije

Svaka operacija nosi rizik od neželjenih komplikacija, medjutim, ukoliko ugradnju silikona u grudi vodi iskusan estetski hirurg, naravno da su rizici minimalni.  Rane komplikacije se u slučaju ugradnje silikona u grudi retko javljaju, ali su moguće. Najčešća komplikacija je stvaranje tzv. kapsule, odnosno „otvrdnjavanje dojke“.

Ukoliko se silikon smesti iza mišića, može da smanji mogućnost obrazovanja kapsule, zato će lekar proveriti da li postoji mogućnost da se silikon smesti iza mišića. Ostale komplikacije poput infekcije i  otežanog zarastanja rane se obično ne javljaju zato što se ugradnja silikona u grudi vrši u izuzetno sterilnim uslovima, uz strogu pratnju protokola. Većina pacijentkinja kaže da nije imala neželjene reakcije i da su prezadovoljne rezultatima.