Rodjen da bi bratu spasio život

vajtaker
Rođenje Jamia Whitakera (8) bilo je pomno planirano. Svrha njegovog rođenja bila je spas brata Charlie  (12), koji je bolovao od vrlo retkog genetskog poremećaja – anemije Diamond Blackfan. Džejmi je prvo genetski dizajnirano dete u Velikoj Britaniji. Mališan je ponosan što je bratu spasio život….

Bolest su Čarliju dijagnozovali kada je imao tri meseca. Njegova koštana srž nije proizvodila crvena krvna zrnca, a učestale transfuzije oslabile su vitalne organe. Bio je na rubu smrti. Da ga spasi mogla je samo transplantacija koštane srži, ali niko u porodici nije bio kompatibilan.

Roditelji više nisu mogli da slušaju kako im sin vrišti od bolova i optužuje ih da ga ne vole jer ga svaki čas vode u bolnicu. Odlučili su da pokušaju da ga spasu na način koji je uzburkao javnost. Nakon veštačke oplodnje majci Mišel (39) izvadili su 13 embriona. Mikroskopski su ih ispitivali, izdvajali ćelije i genetski ih testirali.

Dva embriona koja su odgovarala Čarliju i nisu pokazivala naznake genetskog poremećaja vratili su u majku. Tako se rodio Džejmi. Lekari su iz njegove pupčane vrpce izdvojili matične ćelije i zamrznuli ih. Sve su to morali da obave u SAD jer je u Velikoj Britaniji odabir embriona bio zabranjen. Godinu dana su čekali hoće li se kod mlađeg sina pojaviti naznake bolesti. Sve je išlo prema planu.

Čarliju su presadili bratove matične ćelije 2004. godine, odmah nakon agresivne hemoterapije. Već nakon nekoliko dana videli su pozitivne pomake. Pre nedelju dana saznali su da je potpuno zdrav.

“Kad sam imao tri godine, rekli su mi da sam bratu spasio život. Srećan sam, ali se ne osećam kao junak“ kaže Džejmi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *