Redovno održavanje detektora gasova – garancija bezbednosti

Kupili ste detektor opasnih gasova za svoj dom i pažljivo ispratili sva uputstva za pravilnu ugradnju. Zadovoljni ste svojom odlukom, jer ste „ubili dve muve jednim udarcem“: obezbedili ste blagovremenu i sigurnu evakuaciju u slučaju izbijanja požara i zaštitili svoje ukućane od izlaganja visokim koncentracijama štetnih gasova?

Ipak, i pored primenjenih mera prevencije, nadate se da nećete doći u situaciju da zapravo čujete zvuk za uzbunu koji dopire iz Vašeg uređaja. Nakon određenog vremena, novi detektor opasnih gasova više nije novi detalj u Vašem domu. Odlažete dosadu čišćenja prašine sa svog uređaja i fokusirate se na važnije obaveze.

Iznenada, senzor Vas obaveštava da ste izloženi opasnosti. Nekoliko minuta panike posle – otkrivate da je obaveštenje bilo lažno, a da je njegov uzrok prašina koje se skupila spolja i iznutra.

Imate sreće, jer ste izbegli mnogo opasniji scenario – da se iz istog razloga Vaš uređaj uopšte I ne oglasi u slučaju prave opasnosti. Druga dobra vest je da ste postali mudriji za jednu pouku više – redovno održavanje sigurnosnog sistema je ključno za Vašu bezbednost.

Kako održavati detektor opasnih gasova?

Bezbednost je prioritet broj jedan, što znači da je Vaš detektor gasova mora biti pouzdan i funkcionalan u svakom momentu. Održavanje doma najčešće je veoma zahtevan i naporan posao, do te mere da je lako zaboraviti na održavanje detektora.

Međutim, da bi Vaš detektor pravilno radio, važno je da ga redovno čistite. Mesečno održavanje traje samo nekoliko minuta, a lišava Vas buđenja usred noći zbog pojave lažnog alarma – ali i materijalne štete i stvarne opasnosti svih ukućana. Unutrašnjost detektora možete očistiti od prašine i drugih nečistoća pomoću vazdušnog kompresora ili vakuumskog creva. Za brisanje spoljašnjih delova detektora može se koristiti vlažna krpa.

Potrudite se da redovno menjate baterije. Umesto da Vas sam uređaj opominje da je vreme za novi set baterija, najsigurnije je da ga preduhitrite. Budući da je promena baterija potrebna jednom godišnje, dobra strategija je da zabeležite datum kada ste obavili ovaj zadatak i jednostavno podesite alarm za narednu godinu.

Postavite detektore gasova dalje od izvora toplote, vlage, vrata i prozora. Odabir lokacije je veoma važna stavka, jer pogrešno lociran uređaj znači smanjenu efikasnost. Drugim rečima, ukoliko je detektor pogrešno pozicioniran, postoji šansa da se alarm često lažno oglašava – što će Vam izazvati nepotreban stres. Detektor bi trebalo postaviti u svakoj spavaćoj sobi i zatvorenom prostoru. Idealna pozicija za detektor je centralni deo plafona. Ako mora da se postavi na drugi deo plafona, potrudite se da bude udaljen najmanje 10 centimetara od zida.

Kako da odaberete odgovarajući uređaj za Vaš dom?

Osim odabira idealne lokacije za ugradnju detektora gasova, ne zaboravite da je podjednako važno da u svom domu imate dovoljan broj detektora. Istraživanja požara pokazala su da u modernim domovima požari mogu širiti mnogo brže nego u prošlosti kada se koristilo više prirodnih materijala za izradu nameštaja. Stoga je važno da je pokrivenost Vašeg doma ovim uređajima adekvatna kako biste bili sigurni da ništa nije prepušteno slučaju.

Najčešće nedoumice s kojima se ljudi suočavaju pri odabiru detektora štetnih gasova, odnose se na pitanja da li je dati detektor prikladan za postojeću opasnost od požara i da li će reagovati na lažne signale. Kako biste bili sigurni da ste mudro odabrali detektor, donesite još jednu mudru odluku – da se konsultujete s stručnim licem.

Kada je bezbednost u pitanju, uvek je dobra ideja učiniti korak napred. U zavisnosti od vrste detektora dima koji odaberete, možete izabrati i dodatne funkcije. Postoje detektori sa jedinstvenim svojstvima poput integrisanog LED osvetljenja ili dodatnim funkcijama ispitivanja.

Ako nemate iskustva s ovim uređajima, sve Vaše nedoumice će rešiti stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u oblasti tehničke zaštite pod okriljem kompanija kao što je Videomont. U skladu s različitim faktorima, koji su ključni za strateško planiranje i instalaciju detektora u Vašem domu, eksperti će pronaći najbolja rešenja za sigurnost osoba i prostora koje želite da zaštitite od opasnih gasova.

Ako Vam je i nakon toga potreban dokaz o pozdanosti odabranog sistema tehničke zaštite, praktičan način da se uverite u to je da testirate svoj uređaj jednom mesečno. Jednostavnim pritiskom na dugme za osnovno testiranje imate mogućnost da proverite da li Vaš uređaj reaguje.

Mudar odabir kvalitetne opreme, strateška ugradnja i redovno održavanje sistema su jedini pouzdan trio uz koji možete u potpunosti da ukažete poverenje Vašem detektoru opasnih gasova. Redovno održavanje detektora možda nije rutina kojoj se radujete, ali prednost koju stičete njenim praktikovanjem – nema cenu.