Prvi “zlatomat“ – bankomat koji izbacuje zlato

zlatomat
Kada imate mnogo para običan bankomat izgleda daleko od “zabavnog“, pa je zato jedan od najluksuznijih hotela u Abu Dabiju…
“Emirates Palace“, postavio neobičan automat iz kog možete da izvadite zlato.
Spoljašnost mašine je prekrivena tankim slojem zlata i nudi kupcima 320 sijajućih predmeta – od zlatnih poluga koje mogu težiti do 10 grama sve do zlatnih novčića. Cena zlata se konstantno ažurira u mašini kontaktom sa kompanijom koja prodaje zlato preko interneta.

Kroz kompijuterski sistem ATM (automated teller machine) usklađuje cene zlata svakih 10 minuta sa onima na međunarodnom tržištu. Korisnici trenutno mogu da koriste samo lokalnu monetu (Dirhami) ali je najavljeno da će u budućnosti moći  i sa karticama da obave transakcije. Izmitelj ove luksuzne sprave je nemački biznismen Tomas Gejsler, koji kaže da je Abu Dabi najbolje mesto za premijeru njegove mašine zbog velikih tamošnjih zahteva za zlatom.

„Prve noći smo imali puno zahteva“. Jedan kupac je čak kupio po jedan od svakog dostupnog produkta. Svo zlato je uvezeno iz Nemačke i uskoro ćemo pustiti u promet zlatne poluge sa žigom emiratskog Palas hotela, što će biti lep suvenir za goste da ponesu kući“ – kaže on i dodaje da je slogan nove mašone „Zlato za poneti.

Menadžer hotela Hans Olbertc kaže da su ovim potezom želeli da budu prvi u svetu koji će ponuditi gostima „zlatnu uslugu“.

 

zlatomat

 

zlatomat

slike preuzete sa AP

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *