Pronadjena najmanja žaba na svetu

najmanja zaba
Najmanja azijska žaba veličine kikirikija je otkrivena u nacionalnom parku u malezijskoj državi Sarawak na ostrvu Borneo…

Herpetolog Indraneil Das je zajedno sa svojim kolegom Alexanderom Haasom sa Univerziteta u Hamburgu otkrio narandžastocrvenu žabu tokom povratka iz Nacionalnog parka Kubah 2004. godine. Ovo otkriće je konačno objavljeno.

„Iznenada smo začuli oglašavanje žabe čiji zvuk nije pripadao nijednoj nama poznatoj vrsti u ovom području. U prvi mah je nismo mogli videti, ali smo je kasnije pronašli i uhvatili u čistu belu pelenu mog sina kako bi videli kako izgleda. Bila je jako mala“, izjavio je Das za AFP.

Žaba kao punoglavac ima dužinu od samo tri milimetra. Odrasla žaba je duga od devet do jedanaest milimetara. Pripada porodici žaba Microhylid, vrsti čija dužina ne prelazi 15 milimetara.

Das tvrdi da je ova žaba najmanja u Aziji, Africi i Evropi. On će sledećeg meseca povesti istraživački tim u džungle Indonezije i Malezije kako bi tražili navodno izumrlu vrstu žaba koja je poslednji put viđena 1922. godine. Ovo će biti deo projekta ponovnog otkrivanja 100 vrsta „izgubljenih“ vodozemaca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *