Prastari kamen upozorenje protiv cunamija

spomenik
Jedno selo u Japanu drži se onoga što su njihovi preci ostavili kao upozorenje protiv cunamija. Na kamenu tek nešto višem od jednog metra stoji upozorenje da ljudi ne grade kuće ispod njega, a meštani sela Aneyoshi zbog toga su preživeli cunami s početka prošlog meseca….

To je neugledan kamen, koji zapravo ima samo jednu svrhu, da upozori nadolazeće generacije da ispod njega ne grade kuće, jer bi ih more jednog dana moglo odneti. Seljani Aneyoshija drže se tog upozorenja generacijama pa je njihova zajednica od 11 kuća i 34 stanovnika za nagradu ostala pošteđena strahota cunamija.

To se selo nalazi u planinama prefekture Iwate, a samo 100 metara od mesta gde se nalazi kamen upozorenja provlači se plava linija nacrtana na ulici. Ta linija označava do gde je voda nedavnog cunamija dosegla svoju najvišu tačku od 40 metara. Još davne 1896. godine bio je zabeležen sličan cunami u istoj prefekturi, a bio je svega nekoliko centimetara niži od ovog najnovijeg.

Kako Japan ima dugu istoriju poplava prouzrokovanih cunamijima, ranije generacija Japanaca, mlađim su generacijama u nasleđe ostavile mnoštvo kamenja upozorenja duž obale, kao upozorenje od opasnosti koju sa sobom razorna moć mora nosi. Neko od tih kamenja, staro je i do 600 godina. „Oni su znali za užas koji cunami prouzrokuje pa su podigli ovaj kamen da nas upozore“, rekao je seoski glavešina, 64-godišnji Tamishige Kimura.

Ali, iako je selo ostalo netaknuto cunamijem, ipak je izgubilo jednu četveročlanu porodicu. Mihoko Aneishi se sa svoje troje dece nalazila u obližnjem gradu, kad ih je zatekao cunami. 36-godišnjakinja i njena deca nalazili su se ispod linije koju predstavlja kamen upozorenja i more im je uzelo živote.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *