“Plastični brod“ će preploviti Tihi okean

plasticni brod

Katamaran sagrađen od 12.500 recikliranih plastičnih boca pristao je danas u sidnejsku luku posle četvoromesečnog putovanja preko Tihog okeana, čiji je cilj bio da skrene pažnju javnosti na opasnost od plastičnog otpada.

Šestočlana posada broda Plastiki, katamarana dugog 18 metara, prošla je kroz jake oluje tokom prelaska 8.000 nautičkih milja do svoje destinacije u Sidneju. Brod je krenuo iz San Franciska 20. marta, a usput je stajao na raznim ostrvima u južnom Pacifiku, među kojima i Kiribati i Samoa. „Ovo je najteži deo puta do sada, pristajanje“, uzviknuo je vođa ekspedicije Dejvid de Rotšild dok je s teškoćom pokušavao da pristane ispred australijskog pomorskog muzeja. Plovilo je poznato po tome da je teško za upravljanje.

De Rotšild (31), potomak poznate britanske bankarske porodice, rekao je da je ideju za ovaj put dobio kada je pročitao izveštaj Ujedinjenih nacija iz 2006.godine gde je navedeno da otpad, a posebno plastični otpad, ozbiljno ugrožava okeane sveta. On kaže da je smatrao da je dobar način da se dokaze da otpad može efikasno ponovo da se upotrebi da se od njega izgradi brod.

Brod Plastiki – kršten po brodu Kon Tiki na kome je istraživač Tor Hejerdal 1974. preplovio Pacifik – izgrađen je od materijala koji se potpuno može reciklirati, a pokreće se na pogon solarnih panela i vetrenjača. Tokom 128 dana puta šest članova posade, među kojima je jedna žena, živelo je u kabini velikoj šest metara sa četiri i po metra, tuširalo se slanom vodom i hranilo hranom iz konzervi uz dodatak povrća uzgajanog na maloj bašti na palubi.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *