Piće po vašoj želji, gospodine mašino

pice
Na ulice Japana stigla dva nova modela automata za prodaju napitaka i poslastica. Jedan, koji može da posluži u slučajevima nesreće, a drugi, koji unapred zaključuje šta će mušterija poželeti…

Japan je svetski rekorder po broju uličnih automata za prodaju napitaka i poslastica. Od nedavno, na ulice su stigla i dva nova tipa automata.

Jedan, koji može da posluži u slučajevima nesreće, a drugi, koji unapred zaključuje, šta će mušterija poželeti. Isprobani su u Osaki.

Prvi, naizgled običan automat za pića, ima plemenitiju svrhu od puke zarade. Ovaj tip automata postavljaće se po većim stambenim zgradama, javnim ustanovama i stanicama gradskog prevoza.

Može da primi 500 konzervi ili flašica i dva dana radi na baterije. U slučaju zemljotresa ili humanitarne krize, vlasnik zgrade ili ovlašćeno lice može da otvori mašinu i besplatno podeli piće ugroženima.

„Ukoliko su blokirani putevi ili bude nešto još gore, ovo će koristiti ljudima koji su žedni, a ne mogu da dođu do vode za piće“, rekao je Torajoši Takeši iz kompanije „Zenju“.

Drugi tip automata ima futurističke osobine, čak i za Japan.

Ova mašina sa ugrađenom kamerom analizira mušteriju, utvrđuje mu pol, godine i na osnovu još nekoliko odlika koje proizvođač ne otkriva, preporučuje napitak baš za nju. Uzima u obzir i doba dana i temperaturu.

Zbog zaštite privatnosti, mašina neće čuvati slike mušterija. Ipak, čuvaće podatke o svakoj mušteriji, godište i naručeno piće, koje će kompanija koristiti za razvoj budućih automata.

Rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *