PET ZNAKOVA DA NEKO PRISLUŠKUJE VAŠ TELEFON

Oprema za prisluškivanje je danas dostupna svima. Možete biti pravi špijun sa ne tako mnogo opreme, koja se može iznajmiti sasvim legalno. Međutim korišćenje i zloupotreba te opreme je strogo zakonom zabranjena. Tako da svi oni koji se koriste prisluškivače mogu da budu kažnjeni. Kao što je već spomenuto prisluskivace je vrlo lako nabaviti, a isto tako i ugraditi. Najčešće se oni ugrađuju u mobilne telefone, jer je to siguran način da se neko u potpunosti prisluškuje. Takođe, prisluškivači se mogu uraditi i u neke manje predmete, to je jednostavnije, jer nema rizika da će vas osoba koju želite da prisluškujete otkriti. Sa telefonom je malo teže. Ipak, ukoliko primetite sledeće znake, moguće je da neko vas prisluškuje.

NEUOBIČAJENI TEHNIČKI PROBLEMI PRILIKOM RAZGOVORA

Jedan od najčešćih znakova koji ukazuju da je u vaš telefon postavljen prisluškivač jesu šumovi prilikom razgovora. To podrazumeva šumove, krčanje, prekidanja i ostale ne tako karakteristične zvuke. Ukoliko to čujete samo jednom ili retko kad, onda ne mora da znači da se radi o prisluškivanju. Međutim, ukoliko su ovi tehnički problemi učestali, onda može biti reči o prisluškivanju i trebalo bi da proverite to. Takođe, ukoliko primetite da se glas osobe sa kojom razgovarate iznenada promenio, mutirao, pojačao ili smanjio, onda to takođe može biti siguran znak da vas neko prisluškuje.

TELEFON SE ZAGREJE KADA NIJE U UPOTREBI

Ukoliko vaš telefon postaje samo odjednom vruć, a da ga vi niste jedan  određeni period koristili onda bi trebalo da pretpostavite o čemu se radi. Naime, moguće da je u vaš telefon ugrađen prisluškivač i da se upravo zbog njega telefon zagreva. Normalno je da se telefon zagreje kada je na punjaču, kada ga preterano koristiti, kada razgovarate. Dakle, u svim situacijama kada je uključena neka aplikacija ili je telefon u upotrebi. Međutim, prilično je čudno da se telefon sam od sebe zgreva čak i kada su sve aplikacije isključene.

STIŽU VAM KODOVI U VIDU PORUKA

Kodovi, brojevi, šifre koje vam konstatno pristižu mogu biti znak da vam je ugrađen prisluškivač. Ukoliko te poruke dobijate redovno, onda treba da se zapitate šta nije u redu. Ne treba paničiti odmah, ali svakako da je ovo jedan od proverenih znakova da neko pokušava da zna šta vi u bilo kojem trenutku radite, odnosno da vas prisluškuje ili prati.

BATERIJA SE BRZO PRAZNI

Kada kupite nov telefon baterija radi savršeno. Međutim, posle određenog vremena baterija počinje da slabi dok ne dođe do onog stadijuma da se prazni vrlo brzo, ali i da ne može da se napui na punjaču do kraja. Međutim, ukoliko je vaša baterija do jednog trenutka radila sasvim normalno, a onda odjednom naglo da se prazni nakon uklanjanja sa punjača, onda je verovatno došlo do toga da neko koristi aplikaciju ili softver za prisluškivanje što onemogućava vašoj bateriji da traje. Dakle, potrebo je da razgraničite dve moguće situacije slabe baterije. Jedno je kada je vaša baterija izgubila početne mogućnosti, a drugo kada se baterija prazni usled prisluškivanja.

AKO TELEFON S VREMENA NA VREME ZASVETLI

Ako ne koristite telefon a on se s vremena na vreme otključa, zasvetli, zavibrira, a da pritom niste primili poruke, niti bilo kakve druge notifikacije, onda je vreme da počnete malo da paničite. Naravno da ni to ne mora odmah da znači da vas neko prisluškuje, ali valjalo bi proveriti šta nije u redu sa vašim telefonom i da li imate razloga za brigu.