Otvoren ledeni put – vožnja na 30 cm leda

ledeni put
Stanovnici ostrva Hiiumaa, drugog po veličini ostrva u Estoniji, samo tokom najvećih zima do ostatka države mogu ići automobilom.
Naime, kada se zaledi 16-kilometarski deo Baltičkog mora između kopna i otoka Hiiumaa, estonske vlasti dopuštaju da se po ledenom prekrivaču prelazi automobilima. Ali, led treba biti debljine od 30 centimetara, prenosi britanski Independent.

‘Postoji poseban zakon koji dopušta vožnju ukoliko je led debeo 25 centimetara. Ali mi čekamo da debljina leda bude 30 centimetara pre nego što pustimo prvi automobil da prođe ovom ledenom cestom, objasnio je Raido Randmaa iz estonske uprave za auto-puteve.

Ovim putem značajno se smanjuje vreme potrebno da se automobilom dođe do ostrrva. Vožnja trajektom inače traje dva sata, a preko leda je automobilu potrebno oko pola sata. Ali, postoje posebna ograničenja za ovaj put Naime, automobili se puštaju svaka dva minuta, a ne smeju se previše približavati jedan drugome.

‘Prošle godine put je bio otvoren samo 11 dana. Koliko će biti otvoren ove godine, zavisi od vremena Osim topline, neprijatelj ovog puta je i velika hladnoća jer ona može prouzrokovati unutrašnje pucanje leda’, rekao je Randmaa koji ističe da je ovaj put i turistička atrakcija.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *