Novogodišnji običaji širom sveta – od želja do očekivanja

Otpraćanje poslednjeg dana stare godine je puno optimizma, jer se niko ne nada lošoj narednoj godini. Od pamtiveka postoje običaji koji treba da nam obezbede da dolazeća godina bude dobra.

Uglavnom se radi o veoma jednostavnom zadatku koji treba da ispunimo u ponoć ili prve novogodišnje noći – a zadatak se razlikuje od naroda do naroda.

Nova godina 2016
Nova godina 2016

Isplanirajte na vreme svoj doček Nove Godine ili konsultujte neke od specijalističkih sajtova za ovu Novu 2016 www.docek-nove-godine.com/!

 • U Belgiji svoje životinja shvataju veoma ozbiljno pa farmeri i kravama požele srećnu novu godinu. Na isti način i Rumunski farmeri popričaju sa svojim kravama – ali leganda kaže da ako im krave odgovore, imaće lošu sreću u narednoj godini. Ovde su se 100% obezbedili jer još niko nie video kravu koja priča.
  Čestitke sa kravama
  Čestitke sa kravama

  Za dodatno osiguranje sreće, Rumuni će baciti novčiće u reku.

 • Ako želite da oterate zle duhove, Brazilci imaju modni savet: nosite belo u novogodišnjoj noći. Drugi način kojim Brazilci osiguraju sreću je da dođu do okeana i preskoče 7 talasa, a zatim bace cveće u vodu.

  Novogodišnje tradicionalno belo u Brazilu
  Novogodišnje tradicionalno belo u Brazilu
 • Kinezi su izmislili vatromet pa Nova Godina ne prolazi bez ozbiljne pirotehnike. Oni se oblače u crveno i daju deci novac u crvenim kovertama. Još imaju duplu zabavu jer slave dve Nove Godine.

 • I Španci se drže crvene boje ali je obavezan samo crveni donji veš. To osigurava prosperitet, ljubav i sreću (usput se pojede i 12 zrna grožđa u ponoć). Južnoafrikanci se ne slažu oko jedne boje za sve namene – oni crveni veš nose za ljubav, zlatni za novac, a beli za mir.

  Španski "crvendaći" u Novoj :)
  Španski „crvendaći“ u Novoj 🙂
 • Gledanje u šoljicu kafe nije zanimljivo Nemcima. Oni sudbinu u novoj godini predviđaju tako što otope malo olova i bace ga u vodu, pa analiziraju oblik. I Fincima je ovaj običaj blizak.

  Gledanje u olovne gravure
  Gledanje u olovne gravure, novogodišnji običaj Nemaca i Finaca
 • Vasilópita
  Vasilópita

  U Grčkoj, kad krene odbrojavanje, porodice gase svetla u stanu da bi u novu godinu ušli sa „novim vidicima“. Jede se Vasilópita, kolač u kome je novčić , a sreća ide onome koji dobije novčić. Zanimljivo je da ovaj običaj postoji i u Boliviji.

 • Pazite glavu ako čekate Novu Godinu u Johanesburgu, jer tamo kroz prozor bacaju stari nameštaj i kućne aparate. U Puerto Riku ste sigurniji jer oni kroz prozor sipaju samo vodu.
 • Ekvador Novu Godinu dočeka uz vatru. Spaljuju fotografije iz stare godine. Rusi spaljuju samo svoje želje napisane na papiru, satve pepeo u čašu alkoholnog pića i nazdrave. Potrebno im je zagrevanje jer nakon toga treba da plivaju sa grančicom u ruci po zamrznutom jezeru.

  Običaji Rusa ne idu nikad bez čaše
  Običaji Rusa ne idu nikad bez čaše
 • Ako želite da putujete u novoj godini, Kolumbijci znaju kako to da osiguraju. Uzmite prazan kofer i istrčite s njim oko bloka. Što brže trčite – biće više putovanja.
 • Ako u Škotskoj prvi prelazite nečiji prag za Novu Godinu, ponesite im poklon. U Irskoj će vam biti potreban hleb koji ćete razbiti jakim bacanjem na zid – a u Danskoj je dovoljna stolica s koje bi ste bukvalo „skočili“ u novu godinu.
 • Na Filipinima se sve vrti oko novca pa sa sobom nose okrugle stvari – okrugla hrana, okrugli nakit, novčići. Na drugoj strani sveta, u Estoniji postoji drugačija obaveza: 31. decembra moraju da jedu 7 puta u toku dana da bi osigurali sreću i bogatstvo.

I obavezno uradite nešto od ovih sujevernih i zabavnih stvari. Ulepšaće vam najluđu noć.

Razlikujete li želje od očekivanja :)
Razlikujete li želje od očekivanja 🙂

I dok sprovodite svoj ritual pazite šta priželjkujete, a pogotovu šta  očekujete, jer nekima će se i ostvariti!