Novčanice pune grešaka nasmejale stručnjake

novcanice
Geografska karta Filipina prepuna grešaka, kao što je papagaj u bojama koje mu nisu svojstvene, prikazanim na novoj filipinskoj novčanici od 500 pesosa, iznenadile su i nasmejale geografe i ornitologe, ali finansijske institucije nepreciznosti pripisuju umetničkoj slobodi…

Nova novčanica od 500 pesosa prikazuje plavovratog papagaja sa žutim kljunom i zelenim perjem na repu. Vrsta papagaja koja se smatra zaštitnim znakom Filipina zapravo ima crveni kljun a žuto perje na repu.

Na istoj je novčanici i geografska karta Filipina prepuna pogrešno smeštenih lokacija, poput podzemne reke Puerto Princes koja se nalazi na UNESCO-vu popisu zaštićene svetske baštine. ‘Dobro su nas nasmejali ovim papagajem’, rekao je za France presse kartograf Jon Villasper, koji je istodobno i član Filipinske ornitološke zadruge. ‘Uz to su za ’samo’ 400 km pogrešili u prikazu lokacije grebena Tubbataha, a otok Batanes prema ovoj karti ne pripada Filipinima’, dodao je.

PR Centralne filipinske banke Fe de la Cruz objasnio je kako je svestan činjenice da na novčanici postoje greške, no zbog njen oblik i veličine umetnicima su, kako je objasnio, dopustili određenu umetničku slobodu pri njenom kreiranju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *