Najmladja profesorka univerziteta ima samo 19 godina

O Alia Saburi mediji već godinama izveštavaju. Kada joj je bilo deset godina ova devojčica je bila najmladji student u Americi, a četiri godine kasnije postala je najmladja devojka koja je završila fakultet…
Diplomirala je primenjenu matematiku na univerzitetu Stony Brook. A sa 18 godina doktorirala je gradjevinarstvo.
Alia Sabur je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najmladji profesor na univerzitetu u istoriji. Oborila je gotovo 300 godina star rekord koji je 1717. godine postavio Colin Maclaurin, škotski matematičar i učenik Isaka Njutna, koji je postao profesor u 19-oj godini.
“Postići Ginisov rekord je velika čast – biti medju takvim ljudima kao što je Colin, koji se spominje u skoro svakom udžbeniku matematike. Učiniću sve što je u mojoj moći da nastavim tu tradiciju“ rekla je Alia.
Alia je imala 18 godina kada je dobila posao na univerzitetu Konkuk u Seulu u Južnoj Koreji na katedri za prirodne nauke. Alia kaže da joj učenje studenata koji su stariji od nje ne predstavlja problem.
Na univerzitetu Konkuk Alia će raditi na istraživanju iz domena nano tehnologije, kojem je cilj da pronadje nove lekove i tretman za različite bolesti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *