Najbizarnija medicinska podvala godine?

guza

Jedan britanski naučnik je predložio novi oblik refleksologije, a temelji se na ideji da se refleksne tačke nalaze i na zadnjici. I odmah su ga pozvali da održi predavanje na konferenciji…

Nova verzija refleksologije ukazuje da levi deo zadnjice odgovara desnoj strani tela, dok su organi smešteni sa strane predstavljeni tačkama raspoređenima po sredini zadnjice. Na tačke koje predstavljaju organe, može se delovati akupunkturnim iglama ili staklenim „šoljicama“, koje lagano podižu delove zadnjice stvaranjem vakuuma.

John McLachlan, profesor s britanskog Univerziteta Durham, u svom radu je napisao da je metoda veoma učinkovita, čak bolja i od one koja se koristi na uhu ili stopalima, pa da bi mogla poslužiti i u dijagnostičke svrhe.

Homunculus (lat. mali čovek) je svojevrsna karta ljudskog tela koju koriste u refleksologiji kako bi pokazali gde su zastupljene refleksne tačke mozga koje su povezane s određenim organom.

Svoj rad je ponudio organizatorima Međunarodne konferencije integrativne medicine u Jerusalimu. Međutim, prof. McLachlan nije pobornik refleksologije, nego je besmislenim radom, koji nema nikakvu osnovu, osim u njegovoj mašti, želeo pokazati naosnovanost alternativnih pristupa lečenju.

Inspirisao ga je Alan Sokal, koji je 1996. objavio rad u kojem je hrabro izneo niz nedokazanih tvrdnji i uništio kredibilitet naučnog časopisa koji ga je objavio, a da nije primetio grešku. Prof. McLachlan je želio da vidii hoće li pobornici alternativne medicine razmišljati kritički i odbaciti bizarnu ideju.

Njegov rad je prihvaćen, a prof. McLachlan je zamoljen da održi predavanje na konferenciji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *