Na koji način malč utiče na bolji razvoj i rast cveća i drveća


Da li ste znali da pored malča verovatno prolazite skoro svakog dana, bilo u svom gradu i uređenim cvetnim i zelenim površinama, bilo pored nečijeg dvorišta, a jedno je sigurno – uvek pomislite kako je baš taj malč doprineo lepoti okoline?

Iako po imenu nije toliko poznat, malč je veoma popularan i svuda rasprostranjen u upotrebi, a radi se o sitnim komadićima drveća u boji koji okružuje sveće, zelene površine, a često i zemlju oko drveća. 

Proizvodnja malča nije počela odavno, popularna je poslednjih godina, a priroda ga koristi otkad postoji. Nakon što se uvideo prirodan proces opadanje kore i grančica sa drveća u njegovoj okolini, što za rezultat daje bolji rast biljke i bolji kvalitet zemlje, malč je počeo da se pravi za široke upotrebe, čime se spojilo lepo i korisno.

Kako malč nastaje?

Proizvodnja malča je vrlo jednostavna. Pravi se tako što se kora drveta ili samo drvo seckaju na sitne komade, a najčešće se za to koristi kora borovine, mada može i drugo drveće. Nakon toga, komadići se mogu ostaviti tako ili premazati farbom, što ih čini dugotrajnijim. Malč se boji u crvenu, braon, zelenu, žutu, i druge boje, a važno je znati da se radi o prirodnim bojama koje ne zagađuju životnu sredinu, niti su opasne po zdravlje kako ljudi, tako ni životinja. 

Sama boja u koju se farba utiče na to da za malč cena bude različita, pa je tako onaj koji nije bojen jeftiniji, dok za bojeni malč cena nije ista, već opet različita u odnosu na samu boju.

Koje su funkcije malča?

Prvo što se kod malča vidi jeste to koliko ulepša baštu, cvetnjak ili drvored gde je postavljen. Međutim, to je samo jedna pozitivna strana, jer je njegova zaštitnička uloga daleko veća.

U toku letnjeg perioda malč čuva vlagu zemljišta, ne dozvoljava brzo isparavanje vode nakon zalivanja, pa je tako cvet, biljka, ili drvo uvek zaštićeno od isušivanja usled visokih temperatura. S druge strane, u zimskom periodu malč je tu da ih zaštiti od smrzavanja, jer kako drvo jeste jedan od najboljih prirodnih izolatora, čuva toplotu i time koren od izmrzavanja. Malčiranjem zemljišta se postiže jedna vrlo dobra i korisna stvar, a to je suzbijanje korova, pa rast korovnih biljaka malč svodi na minimum ili potpuno onemogućava, posebno kada se ne stavlja direktno na zemlju, već baštensku koliju kojom se cveće i drveće okruže, a koja je onda najbolje da bude vodopropusna. 

Na samom kraju, malč se nakon nekog perioda kao i svi prirodni materijali raspada, čime hrani zemljište i čini ga kvalitetnijim.

Pored malča važna je i zemlja za cveće

Da bi biljke napredovale konstantno zahtevaju veliku brigu, ali i zemljište koje je pogodno za njen razvoj. Zemlja za cveće je zato potrebna, jer ona sadrži brojne hranljive materije i dodatke koje utiču na to da njegova prehrana bude bolja i da sama biljka dobija više nego što bi dobila u nekom običnom zemljištu. Kada se malč i zemlja za cveće kombinuju, onda nema straha od propadanja biljke, jer ćete sigurno videti njen razvoj iz dana u dan.