Na Antarktiku otkriveni ostaci aviona iz 1911. godine!

Australijski istraživači otkrili su na Antarktiku ostatke aviona iz 1911. godine, jedne od prvih „letećih mašina“ na svetu.
Avion sa jednim sjedištem, prvi koji je izradila britanska kompanija „Vickers“ osam godina nakon što su pioniri avijacije braća Wright prvi put poletjeli, na Antarktiku je dovezao australijski istraživač Douglas Mawson 1911. Nakon nesreće tokom pokusnog leta u Australiji, avion je jako oštećen.

„Ostao je bez krila. Douglas Mawson je insistirao da se koristi na Antarktici kao „snježni traktor“ za vuču saonica“, navode svjedoci.

„To nije posebno dobro uspjelo, ali je sa sobom ponio motor. Ostavio je avion i opremio ga prilagođenim skijama i posebnim upravljačem smještenim na repu“, kazao je David Jensen, australijski istraživač.

Mawson je avion napustio i ostavio na Antarktici 1931. godine. Opremljeni uređajem za magnetsku rezonanciju, tri grupe stručnjaka Fondacije „Mawson’s Huts“ tražili su avion koji je zadnji put viđen 1975. na Cape Denisonu potpuno zaleđen. Zahvaljujući velikim osekama za vrijeme punog mjeseca i otapanju leda, australijski istraživači uspjeli su otkrili olupinu aviona na Novu godinu. Prikupili su preostale komade, a u Australiju bi ih trebali odnijeti krajem januara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *