KORAK PO KORAK: KAKO IZGLEDA UGRADNJA ZIDNIH SENDVIČ PANELA

Na našem tržištu postoje firme koje se bave samo proizvodnjom zidnih sendvič panela, onih koji se bave prodajom, ali i onih koje se bave i proizvodnjom i prodajom ali i ugradnjom. Takođe, ima firmi koje su registrovane za prodaju generalno građevinskog materijala pa između ostalog u svojoj ponudi imaju i ovaj proizvod. 

Osnovna svrha ovog građevinskog materijala je toplotna i zvučna izolacija. Najčešće se koriste za izgradnju hladnjača, magacina, hala i drugih sličnih objekata. Ugradnja zidnih sendvič panela nije komplikovan posao za jednog profesionalnog majstora svog zanata, ali za laike ovo može da izgleda ni malo jednostavno. 

PRVI KORAK: POSTAVLJANJE KONSTRUKCIJE, KUPOVINA MATERIJALA I TRANSPORT

Da bi se kupovina obavila kako treba mora se znati nekoliko stvari koje su važne kada su zidni sendvič paneli u pitanju. Treba znati da oni mogu biti napravljeni od kamene vune, poliuretana ili poliizosijanurata. Prodaju se u prvoj i drugoj klasi. Većina prodavaca nudi mogućnost sečenja na meru po potrebi i na zahtev kupaca. 

Ovaj građevinski materijal mora da poseduje određene sertifikate kojima se garantuje potreban kvalitet i trebalo bi da budu nezapaljivi. Mogu se birati klasični standardni modeli, ali i oni koji su stilizovani kao kamen ili cigla što značajno povećava estetsku privlačnost. A možda najpopulaniji su oni koji su imitacija drveta. 

Iz ovoga vam je jasno da možete da imate neki uticaj na odabir, ali je jasno da je za ove posle treba poveriti firmi kojoj je to uža specijalnost. One se obično bave projektovanjem, isporukom i montažom svih glavnih i sekundarnih komponenti potrebnih za ugradnju i postavjanje i nude garanciju za svoj rad. 

Nakon odabira konkretnog građevinskog materijala, postavljanja konstukcije od strane limarskih firmi i organizacije transporta, prelazi se na drugu fazu. 

DRUGI KORAK: PRIPREMA I POSTAVLJANJE

Nakon što stigne kamion sa zidnim sendvič panelima na željenu lokacije kreće se sa istovaranjem robe. Obično je svaki komad obložen providnom folijom kako bi se smanjila mogućnost oštećenja prilikom transporta i istovara. Takođe, najbolja opcija za istovaranje je da  se radi ručno, jer bilo koji viljuškar koji nije najispravniji može ih tom prilikom ošetetiti. 

Veoma bitan dodatni element, a na koji se postavljaju zidni sendvič paneli su limene trake koje idu ispod njih. Savijene su u obliku slova ,,Z“ i ušrafljuju se na coklu i u konstukciju, a prelaze preko kulira. Onda se na nijh postavljaju zidni sendvič paneli ručno i pričvršćuju zavrtanjem u konstrukciju, a napravljeni su tako da skladno i čvrsto naležu jedan na drugi. Mogu se postavljati horizontalno, vertikalno i dijagonalno. 

Za sve ove radove majstori koriste svoj alatke bez kojih postavljanje ne bi bilo moguće. Na licu mesta mogu se i kratiti po meri i potrebi. Uigrana i stručna ekipa majstora može ovo da uradi u kratkom roku uz garantovanje kvaliteta urađenom poslu. 

TREĆI KORAK: PROVERA I ZAVRŠNI RADOVI

Treba voditi računa da zidni sendvič paneli budu dobro pritisnuti čime se osigurava nepropusnost. Ali i napomenuti da je veoma važno da mesta na kojima se paneli spajaju bez ikakvih pričvršćivača moraju biti dodatno zapečaćene. 

Nakon druge faze, sledi treća faza u kojoj se izvode završni radovi na unutrašnjim i spoljnim zidnim površinama i postavlja krovni materijal. Zatim sledi ukrašavanje objekata napravljenih od ovog građevinskog materijala.