Konačno otkrivena tajna Mona Lisinog osmeha

mona lisa
Verojatno najslavniji osmeh na svetu, onaj Da Vincijeve Mona Lise, godinama je plenio pažnju stručnjaka, koji su verovali da je slavni slikar primenio posebnu tehniku kako bi na licu svog modela stvorio ovaj zagonetni smešak…

Stručnjaci veruju da je slavni renesansni slikar ovaj prigušeni efekt, poznat kao sfumato, postigao tako što je naneo oko 40 izuzetno tankih slojeva glazure koje je razmazao prstima. Glazura pomešana s različitim pigmentima stvorila je senovitost i zamagljenost oko usana Mona Lise, koje joj daju jedva primetan osmeh za koji se čini da nestaje kada pogledate direktno u njega.

Uz pomoć rendgena naučnici su uspeli da vide kako su slojevi glazure i boje izgradili različite veličine na njenom licu. S obzirom da se glazura suši mesecima, za postizanje tog efekta Leonardu da Vinciju bile su potrebe godine. Rezultati istraživanja pokazuju da se pri nanošenju glazure služio prstima, jer na slici nema vidljivih tragova kista i kontura.

Ova otkrića plod su dugotrajnog rada naučnika iz laboratorija Centra za istraživanja pri odeljenju za restauraciju u Muzeju Francuske i radiološkog postrojenja Europskog Syncotrona. Tim takođerradi na izučavanju drugih Da Vincijevih slika. Dosadašnji rezultati pokazuju da je Leonardo eksperimentisao stvarajući različite tipove glazure, kao i s različitim pigmentima, kako bi usavršio sfumato efekt.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *