Kako izgleda pregled vidnog polja i šta znače rezultati?


Specijalnim pregledima se proveravaju svi elementi zdravog vida, a između ostalog je tu i pregled vidnog polja. Njime se otkriva zdravlje očnog živca i da li postoje promene u očnom pritisku koji može dovesti i do slepila. Pregled je bezbolan, brz i odmah daje rezultate, a pravovremenom kontrolom otkriva bolesti i može da se leči.

Redovni oftalmološki pregledi su ključ zdravog vida jer se mnoge promene ne vide sve dok ne dođe do trajnih posledica koje često nije moguće izlečiti. Zbog toga je preventiva je najbolji način tretiranja svih promena.

Šta je vidno polje?

Vidno polje je sve ono što oko vidi kada gleda pravo ispred sebe. Normalno vidno polje zavisi od strukture lica, kapaka, položaja obrva, nosa… ipak, postoje neki opšti parametri kod merenja koji se uzimaju kao reperi za pregled vidnog polja.

  • Nazalni deo – horizontalna linija, područje na nosu gde je vidljivost 60 stepeni,
  • Temporalni deo – horizontalna linija, područje ka ušima, stepen vidljivosti je 100 stepeni,
  • Superiorni deo – vertikalna linija, područje od centra vidnog polja ka vrhu glave gde je vidno polje 60 stepeni,
  • Inferiorni deo – vertikalna linija od centra vidnog polja na dole gde je normalna granica vidnog polja 75 stepeni.

Kada se gleda sa oba oka vidna polja se preklapaju i vidi se oko 120 stepeni u horizontalno. Neke tačke vidnog polja su jasnije kada se gleda jednim okom, a neke sa oba. Sve ovo očni lekar proverava i to je sastavni deo kako se izvodi vidno polje pregled.

Lekar pregleda i vidni put pa na osnovu toga otkriva gde je zapravo nastao problem zbog čega je došlo do sužavanja vidnog polja.

Defekti vidnog polja imaju različite uzroke, fizičke povrede, neurološka oboljenja, glaukom, katarakta, ožiljci na rožnjači, prirodno smanjenje veličine zenice kao posledica starenja smanjenom detekcijom svetlosti… 

Dakle, uzroci su brojni i velika većina se manifestuje na vidnom polju pa je lečenje efikasnije kada se pravilno detektuje i uzrok i tako leči uzrok, a ne samo posledicu.

Kako izgleda pregled vidnog polja?

Kompjuterizovana perimetrija je procedura uz pomoć koje se kompjuterizovanom metodom obavlja pregled vidnog polja. Na ovaj način se detektuje glaukom, ali i drugi problemi koji kao posledicu imaju promene na vidnom polju.

Kada je u pitanju vidno polje pregled započinje pripremom koja podrazumeva da položaj glave stoji pravilno i da se reaguje kada se vide naznačeni zadaci.

Brada se spušta na stalak, a na oko se stavlja okulzija da bi i ono imalo što manje spoljašnjih smetnji i to je sve. Procedura se izvodi u zamračenoj prostoriji, a pacijent gleda pravo i daje znak kada primeti svetlo u vidnom polju.

Ono što je važno je da se položaj glave ne sme pomerati jer to može da prikrije brojne probleme koji će se sakriti nepravilno izveden pregled.

Druga preporuka je da oko mora imati normalnu funkciju, treba treptati normalno, ali i  koristiti sočiva za tačnu dioptriju.

Kada se ispune ti uslovi sledi pregled vidnog polja. Tokom pregleda se gleda u fiksiranu metu. Sa raznih strana se pojavljuju svetlosne tačke koje različito sijaju kako jačinom tako i veličinom. Vi non-stop gledati u fiksnu metu i pritiskate taster kada vidite svetlost.

Moguće je da se test i ponovi radi potvrde rezultata jer nekada subjektivnim osećajem možete pritisnuti taster pa se sa duplim rezultatom pravi najbolja mapa vidnog polja i proveravaju se rezultati na pravilan način.

Nekada su svetla toliko smanjenog intenziteta i na granici vidnog polja da ih nije jednostavno primetiti, ali je preporuka lekara da se reaguje kada god ste makar 50% sigurni da se pojavljuje svetlo. Ako je potrebno, ponovnim testiranjem se potvrđuje postojanje promena i tada kada je u pitanju vidno polje pregled dao neke naznake o promenama ili je sve u redu.

Traje od pola sata do sad, i može biti zamorno, ali je apsolutno bezbolno i jasno pokazuje postojanje promena.

Kada pregled vidnog polja pomaže?

Najčešće se sa njim otkrije glaukom, tj. posumnja na problem sa vidnim poljem koji imaju ovaj uzrok. To znači da je očni živac već oštećen, ali će se sprečiti veća promena.

Neurološki poremećaji kakva je multipla skleroza, tumori, moždani udar.. se manifestuje i na vidu, a sa ovom metodom se prati i pravovremeno reaguje.

Katarakta je zamućenje očnog sočiva, ali se svakako menja i put vidnog polja, nejasne su slike i pojavljuju se razne promene koje se najpre možda mogu manifestovati na vidnom polju.

Oštećenja na mrežnjači ili rožnjači se takođe primećuju na jasnom vidnom polju pa je ovo sistem za otkrivanje promena.

Pregled vidnog polja kao deo sistematskog pregleda

Tokom promena vidnog polja pregled je način da se detektuju neka stanja, ali se bez kompletnog sistematskog malo znači.

Srećom, svi oftalmološki pregledi su kratki, bezbolni i kratko traju pa se za jedan kombinovan pregled mogu otkriti sve promene i odmah početi sa lečenjem.

Nekada je svaki dan bitan, naročito kod visokog očnog pritiska gde se do slepila nekad dolazi i za manje od par meseci.

Kompjuterizovanom kontrolom vidnog polja se detektuju i najmanje promene koje pri normalnom korišćenju očiju prolazi neprimetno. Kada se prve promene primete tada je već veoma kasno i potrebno je da se vid detaljno proveri da bi se otkrile promene i lečenje otpočelo.

Oftalmolog na ovaj način uviđa promene i leči ih, ali i upućuje kod drugih specijalista ako se vid neobjašnjivo menja. Na ovaj način su mnogi otkrili dijabetes, neke neurološke promene, tumore… Preventivnim kontrolama će se otkriti mnogo toga.

Vid je jedno od najvažnijih čula i neophodan je za svaki pokret, svaku aktivnost. Čuvajte ga! Neka i dalje sve boje budu čarobne, svi oblici jasni, a vid očuvan čak i kada nastupi duboka starost.

Vidno polje se postepeno menja i nije ga moguće osetiti kao što se to primeti kada se dioptrija promeni i zatrebaju naočare. Dovoljno je jednom godišnje odvojiti pola sata za ovaj bezbolni pregled i dovoljno ste učini za svoj vid.

Kada ste poslednji put bili kod očnog lekara? Koliko imate godina? Da li znate da posle 40.godine se ubrzavaju promene na očima, a pogotovo ako postoje neka druga oboljenja? Zakažite pregled na vreme!