Jugoslaveni žele postati nacionalna manjina!

U Subotici je osnovan inicijativni odbor za osnivanje nacionalnog vijeća Jugoslavena, kojih je u Srbiji oko 80.000, objavljeno je u petak na internet stanicama Radiotelevizije Vojvodine.
Jedan od pokretača inicijative novinar Đorđe Dragojlović saopštio je da će i u drugim srbijanskim gradovima biti osnovani takvi odbori kako bi osnovali jedinstveno udruženje Jugoslavena, pri čemu je rekao da je njihov jezik srpskohrvatski.

Za osnivanje nacionalnog vijeća potrebno je 6.000 ovjerenih potpisa.

U Subotici, rekao je Dragojlović, živi 8.562 građana koji su se izjasnili kao Jugoslaveni, a u Srbiji ih ima 80.721.

U ime inicijativnog odbora Đorđević je rekao kako će oni zahtijevati da se prilikom popisa stanovništva 2011. godine omogući građanima da se izjasne kao Jugoslaveni, to jest da u papirima za popis bude i ta rubrika. U Subotici već ima mnogo inicijativa sa kojima se deklarisanim Jugoslavenima žele osigurati prava nacionalne zajednice.

U tom je gradu djelovala Stranka Jugoslavena, koja je imala vijećnike u gradskoj skupštini. Nju je osnovao u srbijanskoj javnosti najpoznatiji jugonostalgičar poduzetnik Blaško Gabrić, koji je na svom imanju otvorio tzv. četvrtu mini Jugoslaviju.

U vodstvu hrvatske manjine u Srbiji više puta su isticali, pozivajući se na popise stanovništva od 1970., da veliki dio te zajednice čine Hrvati koji odbijaju ili strahuju izjasniti se o svojoj pravoj nacionalnoj pripadnosti.

Izvor: Cafe.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *