Indijanci ogorčeni što je Osama bin Laden nazvan „Geronimo“

geronimo
Dok većina američke nacije likuje zbog ubistva Osame bin Ladena, reakcije mnogih američkih Indijanaca su drugačije: šok, nezadovoljstvo i povredjenost, a uzrok ovakvih osećanja je činjenica da su „foke“ američke mornarice Bin Ladena vodile pod šifrovanim imenom Geronimo (Džeronimo)….

Iako Bela kuća sada tvrdi da je naziv Geronimo korišćen samo kao ime misije hvatanja vođe Al-Qaide, ali ne i za njega samog, iz pisanja The New York Timesa u utorak i snimka samog toka napada koji su pratili zvaničnici Bele kuće, jasno se može zaključiti da je šifrovano ime za Bin Ladena bilo „Geronimo“, prenose agencije.

“Ovo je još jedan pokušaj da se starosedeoci Amerike žigošu kao teroristi“, rekao je tim povodom Paula Antoan iz plemena Sijuksa Ružinog pupoljka iz Južna Dakote.

Na Facebooku i Twitteru, na svojim internet stranicama, u lokalnim novinama i u bezbroj diskusija, foruma i okruglih stolova širom zemlje, američki Indijanci izražavaju svoju povredjenost i zbunjenost činjenicom da je kao šifrovano ime misije za Osamu bin Ladena odabrano upravo “Geronimo”, ime vođe i ratnika Apača iz 19. veka koji je branio porodice i domove svog naroda, često od američkih vojnika koji su napadali kršeći prethodno potopisane sporazume. Bio je hrabar, žestok i neustrašiv, a 1909. je umro kao zatvorenik, 23 godine nakon što je zarobljen.

Bela kuća se od ovakvih prigovora brani insistiranjem da je “Geronimo” bilo šifrovano ime za operaciju, a ne za Osamu bin Ladena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *