Haker iz Letonije dobio nadimak Robin Hud

Nepoznati haker u Letoniji je dobio nadimak Robin Hud pošto je televiziji te baltičke zemlje prosledio poverljive finansijske podatke domaćih banaka i državnih preduzeća….

Skrivajući se iza imena Neo, po glavnom junaku filmskog serijala „Matriks“, haker tvrdi da želi da raskrinka sve one koji se bogate u uslovima recesije u Letoniji, prenosi Bi-Bi-Si.

Među podacima koje je dosad dostavio televiziji su podaci o zaradama čelnika Letonske banke, koja je dobila pomoć od države i iz kojih se vidi da, iako su obećali, bankari nisu sebi smanjili plate. Pojedini podaci pokazuju da su mnoge firme u državnom sektoru svojim zaposlenima delile bonuse mada su javno tražile pomoć od države.
Robin Hud redovno prenosi televiziji detalje o vodećim letonskim kompanijama putem „Tvitera“ i već je privukao veliku pažnju javnosti. Letonska vlada i policija su, u međuvremenu, otvorile istragu o ovom slučaju.

Neo tvrdi da pripada grupi koja sebe naziva „Četvrta narodna armija za buđenje“ i da je dosad prikupio više od sedam miliona poverljivih dokumenata iz Poreske službe. Vlasti veruju da Neo operiše iz Velike Britanije. U protekla tri meseca, ova grupa je uspela da sa interneta skine poverljive podatke blizu 1.000 kompanija.

Voditeljka Letonske televizije Ilze Nagla izjavila je za Bi-Bi-Si da je haker stekao kultni status u zemlji. „On je, naravno, ukrao poverljive podatke i počinio krivično delo, ali je istovremeno učinio dobro delo za društvo pošto je obelodanio mnoštvo informacija tako da će ceo sistem možda postati transparentniji“, objasnila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *