Fidel Kastro preživeo 638 atentata

fidel kastro
Vođa kubanske revolucije Fidel Kastro, odgovarajući jednom na pitanje novinara šta smatra svojim najvećim životnim uspehom, odgovorio je: „To što sam živ“.
Dodao je da tako misli zbog serije atentata čija je meta bio tokom 47 godina svoje vladavine. Prema tvrdnjama njegovih hroničara, tih atentata je bilo ukupno 638!

Da bi se odužila „velikom vodji“ i predstavila život tog „čoveka mete“, Kubanska televizija je pripremila serijal o tih 638 pokušaja njegove likvidacije, čije će emitovanje početi idućeg meseca. Prvi deo, pod naslovom „Onaj koji mora da živi“, na programu je 7. marta.

Interesovanje za taj umetnički poduhvat na Kubi, gde je Kastro, i četiri godine nakon silaska s vlasti, legenda kojoj se svi dive, je ogromno. Na Kubi očekuju da će serija imati dobru prođu i u svetu, jer se Kastro,  smatra državnikom posebne harizme. Prva epizoda počinje opisom događaja iz 1956, odnosno dolaskom Fidela i njegovih komunističkih revolucionara iz Meksika na Kubu, gde će tri godine kasnije biti zbačen režim diktatora Fulhensija Batiste.

Već tada su postojali planovi kako da se Kastro likvidira, a iza njih su stajali Batistini ljudi i SAD, koje su podržavale diktatora. Kastru su i kasnijih godina o glavi najviše radili Amerikanci za koje je bio „neprijatelj broj jedan“. Operacije čiji je cilj bio likvidacija gospodara „crvenog ostrva“ vodila je CIA, čiji su agenti na razne načine pokušavali da ubiju Fidela.

Kastro je, međutim, uvek uspevao da se spase. Delom je to zasluga njegovih bezbedanjaka, a delom i – kako se govorilo – „Svevišnjeg“, odnosno puke sreće. Najčuveniji pokušaji CIA da se zauvek reši Kastra bili su, kako je pisano, preko njegovih omiljenih cigara, u koje je stavljan eksploziv.

Kastrovo obezbeđenje je, kako se isticalo u Havani, više puta uspelo da odbrani lidera od otrova koje su mu namenili obaveštajci iz najpoznatije američke agencije. Prvi takav slučaj bio je stavljanje otrova u Kastrovu obuću i odeću, što je trebalo da kod njega izazove opadanje kose i brade, simbola njegovog revolucionarnog imidža. Veliki publicitet dobio je i pokušaj CIA da Kastra ubije u kubanskom restoranu, gde je trebalo da ruča „s narodom“, što je on često činio.

Tragedija je izbegnuta odlukom Kastrove pratnje da na dan zakazanog obeda zameni kompletno osoblje restorana, koje je, kako je kasnije utvrdjeno, bilo zavrbovano od CIA.Usledili su nauspeli atentati na Kastra tokom posete Argentini, ali i u Havani, gde je dočekivao bivše lidere Alžira i Čilea.

Ekpsloziv je, kako je pisano, u zadnji čas uklonjen ispod svečane tribine i sa puta kojim su državnici prolazili.

Pokušaj savršenog zločina CIA bio je i poduhvat sa ubacivanjem otrova u opremu za gnjuranje, koju je koristio kubanski lider, kao strasni plivač i ronilac. Biće vrlo zanimljivo kako će serija predstaviti te neobične dogadjaje.

(Taratur.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *