Elektronske knjige

Elektronske knjige (e-knjige) su digitalne knjige koje se mogu preuzimati, čitati i distribuirati elektronski. Nazivaju se i digitalne knjige, PDF knjige i knjige za čitanje.

Većina elektronskih knjiga može se čitati na računaru, tabletu ili čitaču knjiga. E-knjige su često jeftinije od tradicionalnih knjiga i obično se mogu preuzeti u različitim formatima.

Koja je prednost elektronskih knjiga u odnosu na knjige u štampanom formatu?

Glavna prednost elektronskih knjiga u odnosu na knjige u štampanom formatu je što su mnogo lakše i jeftinije. Većina njih se može preuzeti bez troškova poštarine, a neke od njih su čak i besplatne.Takođe se lako preuzimaju, što im omogućava da se čitaju na različitim uređajima, uključujući računare, tablete i e-čitače.

Kako funkcioniše kupovina ili dolazak do elektronske knjige?

Kupovina ili nabavka elektronske knjige se obično obavlja preko Interneta. Kupac preuzima knjigu na svoj računar ili čitač knjiga. Postoje i e-knjižare koje prodaju digitalne knjige. Kupac može da plati knjigu kreditnom karticom ili drugim načinom plaćanja. Nakon što plati knjigu, kupac može preuzeti knjigu i pročitati je na svom uređaju.

Prednosti elektronske knjige?

Elektronske knjige imaju mnoge prednosti u odnosu na knjige u štampanom formatu:

– Niska cena ili čak besplatno preuzimanje

– Mogu se prenositi i čitati na različitim uređajima

– Ne zauzimaju mnogo prostora

– Brzo i lako povezivanje sa drugim čitačima putem bežičnih veza

– Mogućnost uključivanja multimedijalnih materijala, kao što su slike, video i zvuk

– Pristupačnost za osobe sa oštećenim vidom ili sluhom

Kako do elektronskih knjiga?

Amazon je jedan od najvećih dobavljača e-knjiga, koji nudi širok izbor e-knjiga u različitim formatima, uključujući Kindle, ePub, PDF i HTML. Oni takođe nude aplikaciju za čitanje e-knjiga za Android i iOS uređaje, kao i pojedinačne knjige za preuzimanje.

Google Play  knjige takođe imaju širok izbor e-knjiga koje se mogu preuzeti na Android uređaje. Kupovinom knjige na Google Play knjigama, čitaoci mogu da preuzmu i knjigu u PDF ili ePub formatu. Apple Books takođe nudi knjige za preuzimanje i čitanje na iOS uređajima.

Kvalitet elektronske knjige

Kvalitet elektronske knjige zavisi od izvora i formata knjige. Elektronske knjige obično dolaze u PDF, ePub ili MOBI formatu. PDF datoteke obično imaju najbolji kvalitet, jer čuvaju vizuelni izgled knjige i uređuju se baš onako kako izgleda u štampi.

ePub datoteke su fleksibilnije, jer se mogu koristiti na različitim uređajima, ali se njihov izgled može razlikovati od štampanog oblika. MOBI datoteke se najčešće koriste za Kindle knjige i njihov izgled se može malo razlikovati od PDF i ePub datoteka.

Pročitajte elektronsku knjigu

Postoje različite platforme za čitanje e-knjiga. Neki od najpopularnijih su Amazon Kindle, Apple iBooks, Kobo i Google Plai Books. Sve ove usluge nude širok izbor knjiga, kao i niz pogodnosti koje omogućavaju čitanje knjiga na mobilnim uređajima, kao što su pametni telefoni i tableti.

Da biste čitali elektronsku knjigu, prvo ćete morati da preuzmete i instalirate aplikaciju preko koje ćete čitati knjigu. Zatim ćete morati da otvorite aplikaciju i pronađete knjigu koja vas zanima. U zavisnosti od usluge, možda ćete moći da preuzmete knjigu ili ćete morati da je kupite.