Čovek koji živi bez novca

sam pare
Tridesetednogodišnji Mark Boyle odrekao se korišćenja novca u novembru 2008. godine i od tada živi u prikolici, koja je parkirana na organskoj farmi u blizini Bristola u Velikoj Britaniji, gde volontira tri dana nedeljno.
Boyle tamo uzgaja hranu za vlastite potrebe, koristi peć na drva i proizvodi struju pomoću solarne ploče. Za komunikaciju sa ostatkom sveta koristi mobitel isključivo da primi pozive i laptop na solarnu energiju.

Britanac je pre šest godina postao vegetarijanac, a 2007. godine osnovao je društvenu mrežu Freeconomy, koja sada okuplja 17.000 članova. Izdao je i knjigu „The Moneyless Man: A Year of Freeconomic Living“.

Ideju za svoju avanturu dobio je u pubu. Boyle kaže da je sa prijateljem pričao o aktuelnim problemima u svetu i shvatio je da su svi povezani sa novcem.

„Odlučio sam da se odreknem novca. Prodao sam brod u kojem sa živio i dao otkaz u fabrici organske hrane. Napravio sam listu svega što sam kupovao i pokušao pronaći način da to nabavim na drugi način“, rekao je Boyle, piše „Daily Telegraph“.

On je rekao da je bez novca za sve potrebno više vremena. Za pranje odeće hladnom vodom i improvizovanim deterdžentom potrebna su mu dva sata.

„Projekat traje godinu dana, ali ja toliko uživam u ovome da ću nastaviti  da živim ovako. Nikada nisam bio srećniji i u boljoj formi“, rekao je Boyle.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *