Aerodrom od 7 milijardi dolara

aerodrom
Počela je izgradnja novog terminala na aerodromu u Jeddi u Saudijskoj Arabiji, koji će omogućiti veći protok putnika, i koštati 27,1 milijardu rijala (oko 7,2 milijarde dolara).

Prema rečima princa Sultana bin Abdula Aziza, ministra avijacije Saudijske Arabije, ali i ministra odbrane, gradnja terminala će trajati 36 meseci.

U utorak popodne na ceremoniji na aerodromu kralja Adbul Aziza postavljen je kamen temeljac terminala koji bi broj putnika trebao povećati za 13 miliona.

aerodrom

Trenutni kapacitet aerodroma je 17 miliona putnika godišnje, a najveći procenat čine hodočasnici koji putuju na hadžiluk u Meku i Medinu. Nakon izgradnje novog terminala taj broj će biti povećan na 30 miliona putnika, piše Daily Mail. Saudijska kompanija Binladin Group u novembru je, nakon raspisivanja tendera, dobila ovaj posao.

Novi terminal će se prostirati na površini od 670.000 kvadratnih metara i imati 46 novih porti. Osim toga, saudijski aerodrom će dobiti i najviši kontrolni toranj na svetu od 133 metra, kao i poboljšanu infrastrukturu za povezivanje aerodroma sa putevima. Planirana je i brza železnička pruga koja će povezivati Jeddu sa Mekom i Medinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *