Zašto je odabir dobrog i kvalitetnog lepka za keramiku važan?


            Kada se u fazi renoviranje ili adaptacije životnog prostora dođe do momenta kada je konačno izvršen izbor pločica (boje, veličine i oblika, dezena) tu se posao ne završava. Jednako važna odluka jeste ona koja se odnosi na odabir adekvatnog lepka za keramiku od koje zavisi i celokupan kvalitet popločanog prostora.

One predstavljaju danas jedno od najrasprostranjenijih vrsta podnih, ali i zidnih obloga koja se ne koriste više isključivo za kuhinju i kupatilo. Zbog modernih dezena i raznovrsnih formata one se koriste u svim prostorijama, pa tako dnevnom boravku ili spavaćoj sobi daju jedan potpuno novi izgled.

Od njega zavisi kvalitet celokupnog popločanog prostora

            Ako neko odluči da sve keramičarske poslove obavi sam, onda svakako mora dobro da se informiše i edukuje o svim stvarima koje utiču na krajnji kvalitet ishoda. Osim toga što će morati sam da odabere modele pločica, veličinu, količinu u odnosu na sve to treba odabrati i najadekvatniji lepak za keramiku.

U slučaju angažovanja profesionalaca koji će taj posao obaviti onda će oni imati stručne savete pri svakom izboru, što smanjuje prostor za greške.

Osim adekvatnog izbora, ključnu ulogu igra i način nanošenja lepka za keramiku. Što je jednako važno za dugotajnost.

Iako se često u odabiru ljudi mogu voditi finansijskim mogućnostima, jeftinije opcije mogu biti glavni krivci za brzo otpadanje i odlepljivanje po obavljenom poslu. To samo može izazvati dodatne troškove popravke i angažovanje stručnog lica za to.

Treba razlikovati vrste koje postoje i čemu su namenjene

            Kada je lepak za keramiku u pitanju razlikuje se nekoliko vrsta, a osnovna razlika pravi se u odnosu na podlogu na koju se nanosi. Shodno tome pločice se mogu lepiti na beton, već postojeće pločice, na ciglu ili drvenu podlogu, ali i na cementnu košuljicu. U zavisnosti od podloge postoje različite vrste i zato treba birati one koje odgovaraju podlozi na koju će se one postavljati.

Takođe treba obratiti pažnju na prostoriju za koju su namenjene. Ako se radi postavljanje na terasi i otvorenim prostorima znači da će trebati one vrste koje su otpornije na spoljašnje uticaje. Tu se obično preporučuju oni koji se nazivaju fleksibilni. Njihova tajna je u tome što se u skladu sa vremenskim prilikama mogu širiti i skupljati i na taj način onemogućavaju da dođe do pucanja pločica. U kupatilima i kuhinji gde često dolazi do dodira sa vodom treba birati vrstu koja odgovara tim specifičnostima.

Ali značajan kriterijum odabira odnosi se i na vrstu pločice. Dakle važno je da li se radi o keramici, gresu, mermeru, granitnu ili klinkeru.

Osim adekvatnog izbora, važno je i kako se nanosi

            Adekvatna postavka u skladu sa preporukama i pravilima struke čini suštinu. Tu pre svega spada ravnanje i priprema podloge za ovaj posao. Nakon toga treba uvežbati tehniku ravnomernog nanošenja lepka za keramiku kako na pločicu tako i na pod ili zid, u optimalnoj meri i pravilnom smeru. Za to treba koristiti primerenu nazubljenu gletericu.

I na kraju ispravno utiskivanje cele pločice, odnosno važno je pritisnuti kako bi se postigla čvrstina i jednaka ravan.

Način nanošenja i kvalitet ovog posla može biti presudan za celokupan kvalitet posla.